جغرافيا و اقلیم

شهرستان بافق با مركزيت شهر بافق، در فاصله 120كيلومتری جنوب شرقی يزد و در چهار راه بین‌المللی خطوط راه‌آهن جنوب به شمال و شرق به غرب قرار گرفته است.

اين شهرستان در ارتفاع 927 متر از سطح دريا قرار داشته و وسعت آن 15298 كيلومتر مربع می­ باشد.

هوايی بافق‌ گرم‌ بوده‌ و آب‌ آن‌‌ از قنات­ های قديمى‌ و چشمه‌ها تهيه می­ شود. مراتع شهرستان بافق از گونه فقير است و بالا بودن تبخير و نامناسب بودن ميزان بارندگی سبب شده است، كه مراتع خوب نيز دوام چندانی نداشته باشند.

 

وضعيت اجتماعی

مردم بافق سخت كوش، متدين، ميهمان نواز، پاک انديش، آزاده و وطن دوست هستند. بافقی ها ايرانی الاصل و آريايی نژادند و به زبان فارسی و لهجه شيرين محلی سخن می­ گويند. همه مسلمان و پيرو مذهب شيعه جعفری می­ باشند.

مهم‌ترين صنعت‌ رايج‌ در شهرستان‌ بافق‌ قاليبافی است‌ و فعاليت‌ معدنی از عوامل‌ مهم‌ جذب‌ جمعيت‌ به‌ این شهرستان‌ می باشد.

 

سوابق و پيشينه تاريخي
مورخین، گذشته های بسیار دور سرزمینی که در آن بافق بنا شده است را به وجود دریایی کم عمق و بسته متصل کرده اند و وجود آثاری که در برخی از کوه­های اطراف بافق مشاهده می­ شود، این حس را بیشتر به یقین تبدیل می­ کند. جهانگردان و سیاحانی نظیر سون هدین، ستوان استوار، ادوارد استارک، مارکوپولو، کلنل سی ام مک کرگر و لسترنج که به ایران سفر کرده­ اند نیز در شرح مشاهدات خود از کویر بافق و یا دریا بودن این مناطق در دوران گذشته سخنی به میان آورده­ اند. به هر حال باید گفت که بافق از شهرهای پیشین و تاریخی استان یزد می­ باشد که به دلیل جایگاه طبیعی و جغرافیایی ارتباطی و استراتژیک خود در طول تاریخ بارها مورد هجوم یاغیان و کشور گشایان قرار گرفته است.

این نکته نیز لازم به ذکر است که بافق از دوره صفویه به دلیل مردمان و صاحب منصبان شجاع و دلیر، به “دارالشجاعه” مشهور شد و این لقب در چند مورد ازکتب مورخین از جمله جامع المفیدی ذکر شده است. بافق به “قصبه طیبه” نیز مشهر بوده است.

 

جاذبه‌های طبیعی

شهرستان بافق هرچند آنچنان که باید و شاید جایگاهش را نیافته ولی از نظر جاذبه‌های طبیعی نیز می­ توان به شن‌های روان حسن آباد، انواع قنوات زنده، زیستگاه یوز آسیایی و… اشاره کرد.

 

صنايع و معادن
شهرستان بافق از لحاظ معدنی بسیار غنی بوده و اولین معدن سنگ آهن ایران یعنی معدن سنگ آهن چغارت در 14 کیلومتری این شهر واقع شده‌است.

از دیگر معادن بافق می توان معدن آهن سه چاهون، معدن ناريگان، معدن سرب و روی كوشک و معادن زير زمينی مس، سرب، روی، فسفات و زغال سنگ را نام برد.

 

مشاهیر

بافق زادگاه بزرگانی چون مجاهد نستوه شیخ محمد تقی بافقی، شاعر دلسوخته وحشی بافقی، شرف الدین علی بافقی، مستفی بافقی، نوائی بافقی، جلالی بافقی، مرادی بافقی، عبدالرضا خان بافقی و ملا اسدالله قائمی بافقی است.